دکتر منصور ضیایی ،خواب را یک قسمت مهم از چرخه 24 ساعت شبانه روز دانست و گفت: خواب زمانی می تواند به رفع خستگی و استراحت بدن کمک کند که منظم باشد و بهداشت آن رعایت شود.
وی با اشاره به اینکه نیاز هر فرد به خواب با توجه به سن او متغییر است، ادامه داد: برای کودکان 10 تا 12 ساعت، برای نوجوانان 8 تا 9 ساعت و برای بزرگسالان 6 تا 8 ساعت خواب در طی شبانه روزی لازم است.
به گفته این متخصص در زمان خواب مواد زاید و سمومی کهطی روز در بدن فرد تجمع پیدا کرده اند دفع می شوند که دلیل آن فعالیت اصلی آنتی اکسیدان ها در زمان خواب است.
ضیایی زمان مناسب برای خوابیدن را حدود ساعت یازده شبتاهفت صبح عنوان کرد و افزود:ساعت یازده تا دو شب مرحله خواب عمیق است که در این زمان کبد مواد سمی خود را دفع می کند و از ساعتدو تا سه شبنیز کیسه صفرا و پس از آن از ساعتسه تا پنجریه ها به دفع سموم خود می پردارند.
این متخصص ارگونومی خاطرنشان کرد: ساعت پنج تاهفت نیز که نزدیک صبح محسوب می شودزمان دفع سموم روده هاست.
وی همچنینبا اشاره به لزوم یک ساعت خواب نیم روزی برای بدن، افزود: زمان مناسب خواب عصر نیزچهار یاپنج بعدازظهر است.
ضیایی معتقد است خواب نیم روزی نقش بسزایی در کاهش استرس های روانی دارد.
به گفته این متخصص نحوه خوایبدن نیز باید بگونه ای باشد که به مفاصل و ماهیچه ها فشار وارد نکند و موجب درد و خواب رفتگی عضلات نشود.
وی خوابیدن به پهلو را بهترین شیوه خواب دانست به شرط آنکه فرد یک بالش مناسب بین زانوهای خود قرار دهد و یادآوری کرد: این روش و هچنین خوابیدن به پشت از بروز درد کمر و گردن پیشگیری می کند و خر و پف را کاهش می دهد.
این متخصص ارگونومی گفت: خوابیدن روی شکم بدترین نوع خوابیدن است.
ضیایی با اشاره به شرایط مناسب محیط خواب، اظهارداشت: حداقل مساحت اتاق خواب برای یک نفر 8 تا 10 متر و برای دو نفر 14 تا 15 متر مربع است.
به گفته این متخصص، اتاق خواب باید از راهرو منزل جدا و از سرو صدا دور باشد و تا جایی که امکان دارد برای جلوگیری از ورود نورهای مزاحم طبیعی از پرده های تیره در آن استفاه شود.
وی ادامه داد: می توان از نور آبی و سبز برای اتاق خواب استفاده کرد که آرامش بخشاست، اما نباید مستقیم در معرض چشم باشد.
ضیایی معتقد است تشک خواب نیز باید تا حدودی سفت باشد، زیرا یک تشک نرم باعث بروز مشکل در ناحیه ستون فقرات می شود.
این متخصص ارگونومی دمای مناسب برای اتاق خواب را نیز 20 تا 22 درجه عنوان کرد و افزود: وقتی دما رو به کاهش می رود فرد شروع به خوابیدن می کند.
وی تاکید کرد: یک دوش آب گرم، مسواک زدن، استفاده از غذاهای سبک و غیر سرخ کردنی و نوشیدن یک لیوان شیر گرم می تواند در بهداشت خواب شبانه افراد موثر باشد.
وی اظهار داشت: مصرف داروهای خواب آور و مصرف مواد محرک از قبیل کافئین می تواند یک خواب مناسب را مختل کند.
سبک زندگی
یک متخصص ارگونومی معتقد است خواب نیم روزی تاثیر بسزایی در کاهش استرس های روزانه دارد.